sâmbătă, 14 martie 2009

Raphael - Pictorul...




















Se naste pe 6 April 1483, si va purta numele Raffaello Sanzio. Nume de neuitat al Renasterii este adorat pentru perfectiunea si gratia picturilor si desenelor.
Cred ca si tu vezi trasaturile angelice ale chipului sau . Si nu cred ca mai e necesar sa adaug ca s-a situat sub protectia si influenta marelui Arhanghel.
Desi numai 37 de ani traieste pe minunata noastra planeta, lasa in urma o opera consistenta. Se disting trei etape in creatia marelui pictor ce poarta numele regiunii unde s-a nascut si a celor doua orase unde studiaza si creeaza: Umbria , Florenta, Roma.
La 17 ani este recunoascut deja ca mare pictor (profesor ii este tatal... pictor si el), iar la 21, in 1504, ajunge in Florenta unde studiaza clasici in viata ...: da Vinci si Michelangelo.
La 25 de ani, recomandat de un confrate pictor (Bramante) lui papa Iuliu al II-lea, ajunge sa lucreze pentru Vatican. Papa este atat de incantat de Rafael incat da ordin sa se acopere cu vopsea toate picturile altor maestrii... Locuitorii Romei sunt uluiti de gratia si gandoarea picturilor si decoratiunilor, Rafael fiind recunoascut si ca arhitect...
I se incredinteaza conducerea lucrărilor de construcţie a Bazilicii Sfântul Petru iar papa Leon al X-lea ii cere sa execute desene despre Roma antica
La numai 37 ani moare subit. De remarcat ca moare exact in aceeasi zi in care s-a nascut :6 aprilie 1520. Giorgio Vasari ,biograful artiştilor Renasterii italiene, el însuşi pictor, notează: "Când a dispărut acest artist nobil, arta s-a oprit în loc ca şi cum ar fi orbit" .

Informatii preluate de pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Rafael si
http://en.wikipedia.org/wiki/Raphael

- pictura reprezinta un Autoportret

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu